Lelki egyensúlyunk megtartása a járványhelyzet idején

Szerző: Adrienn Közzétéve:

Különös mindennapokat élünk. A járványhelyzet és az annak megfékezésére irányuló rendeletek alaposan megváltoztatták az életünket: home office és digitális oktatás, átmeneti állások, online múzeumlátogatás, edzés és jógaórák otthon, videóhívások minden mennyiségben, kijárás csak alapos indokkal.

Néhányan pihentetőnek és kényelmesnek találják, sokan már az elején megsínylik az új napirendet. Kétségkívül nehéz helyzetbe kerülnek azok az emberek, akiknek megszűnik a munkahelye, vagy akik épp most vesztik el közeli hozzátartozójukat. Azt pedig mindannyian érezzük, hogy lelkünk nem a tartós otthonlétre van berendezkedve, vágyunk a szabadba – a szabadság érzésére, vágyunk barátaink és családtagjaink társaságára, megszokott programjainkra. Ezzel szemben rosszul érintenek bennünket a médiából érkező pánikkeltő hírek, a szorongató bezártság érzés, a bizonytalanság, ezért oda kell figyelnünk, hogy a járványhelyzet idején is megőrizzük lelki harmóniánkat.

Jó szívvel ajánlom az alábbi szempontokat, melyek segítenek lelki egészségünk megóvásában.

  1. Tartsd meg a stabilitásod!

Mindennél fontosabb, hogy most saját magunkra fókuszáljunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a rengeteg rémhír, a rosszindulatú kommentek, a jövőről szóló találgatások mind- mind szorongásainkat növelik.

El kell gondolkodni azon, hogy mit jelent valójában a belső biztonság, és tudnunk kell felépíteni a belső biztonságtudatunkat.

Közel járok a megoldáshoz, ha azt érzem, hogy nem számít, mit írnak az interneten, mit mond a szomszéd, a főnök, a riporter a hírműsorban, mert a saját életemet élem. Nem a tömegekre koncentrálok, nem dőlök be a tömeghisztériának, nem veszem át a pánikot. Magamra figyelek, és megteremtem belső életemet, megteremtem boldogságomat, és el is kötelezem magam saját boldogságom mellett.

Ebben a szemléletben tehát törekszem arra, hogy higgadt és nyugodt maradjak, és megteszem, ami a jelenlegi helyzetben tudok. Ahelyett, hogy a híreket és a közszereplők véleményét bújnám, magammal foglalkozom. Áttekintem eddigi életemet, körülményeimet, lehetőségeimet, és megvizsgálom, hogy mit tanulhatok a történtekből. Mit kellene megváltoztatnom? Honnan érdemes információt szereznem? Mi az, ami már nem szolgálja mindennapjaimat, mit kell letegyek lelkileg- érzelmileg? Ha a járvány okozta válságot felhasználom a személyes növekedésre, akkor méltán bízhatok abban, hogy végül pozitív mérleggel zárom ezt az időszakot.

Érdemes nap, mint nap elmélkedni, elgondolkodni a következő kérdéseken: Mit jelent számomra a stabilitás? Mikor érzem magam stabilnak? Mit kell tennem ezért, és milyen szokásokat érdemes esetleg leépítenem? Milyen az, amikor élem a stabilitásomat? Milyen vagyok akkor?

2. Kapcsolataink elmélyítése, intimitás és szeretet

Az egy háztartásban élők több időt töltenek együtt, és sajnos ez sok esetben veszekedésekhez vezet.

Pedig nagyszerű lehetőség nyílik most arra, hogy mind jobban megismerjem a másikat – a páromat, gyermekeimet, szüleimet -, hogy jobban megértsem őket, és közelebb kerüljek a lelkükhöz. Intimitás alatt a mély összekapcsolódást értem, az igazi szeretetteli összehangolódást, az öröm közös megélését. Az abban való elmerülést, hogy mi összetartozunk, és hogy erősítsük az összetartozás érzését. Most van lehetőség az együttlétre, a minőségi időre, a játékra, mély beszélgetésekre. Lehetőségünk van kimondani: „Szeretlek.” „Fontos vagy nekem.” „Hiányzol.”

A távolabb élőkkel is érdemes jobban tartani a kapcsolatot, felhívni a régi kollégákat, barátokat, és érdeklődni hogylétük felől. Ez hatványozottabban érvényes akkor, ha tudjuk, egyik- másik ismerősünk 2-3 hétig egyáltalán nem mozdul ki a lakásából. A törődés, a gondoskodás kifejezése jólesik nekik és nekünk is. A videóchat-es közös kávézás vagy épp húsvéti reggelizés nem ugyanaz, mint a személyesen együtt töltött idő, de igenis sokat számít a kapcsolataink ápolása szempontjából.

3. Az egyszerű életben való elmerülés

A többség számára szokatlan, hogy a változatos programokkal teli, pörgős hétköznapok egy nyugodtabb mederbe terelődtek. Arra van ezáltal lehetőségünk, hogy elmerüljünk az egyszerű életben, hogy megtaláljuk önmagunkat az apró otthoni tevékenységekben is.

Önismereti kérdéseink a következők ezzel kapcsolatban: Hogyan tudok a kis dolgokban örömöt találni? Hogyan tudom az egyszerű tevékenységeket megtölteni élettel? Hogyan tudok az egyszerű életvitelben gazdag lelki tartalmat létrehozni?

4. Természet, kirándulás, testmozgás

A jelenleg hatályos kijárási korlátozás szerint lakhelyünk elhagyását tekintve alapos indoknak számít az egészségünk érdekében végzett szabadidős program, a természetjárás, a testmozgás.

A jelen helyzetben szinte kötelező kimenni a szabadba, és időt tölteni az erdőben, a kinyíló fák között. Szemünknek és idegrendszerünknek most kifejezetten jólesik a tágasság, a tér érzékelése. A természetben pedig megpihen a lélek.

Hasonlóképpen csodát művel velünk a sportolás, segítségével rengeteg feszültséget tudunk letenni, átjárnak minket az örömhormonok, és könnyebben visszatalálunk saját nyugalmunkhoz.

5. Fényterápia

Immunrendszerünk erősítésének egyik legfontosabb eleme a D vitamin, melyet a napfény hatására kezd termelni a szervezetünk.  Az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy átadjuk magunkat a tavaszi napsütésnek, és engedjük, hogy az átmelegítsen minket, hogy feltöltse testünket. Ha van lehetőségünk, akkor látogassunk el egy közeli parkba vagy egy rétre, és üljünk le egy napfényes helyre. Aki most nem szeretne, vagy nem tud kimozdulni, azok számára otthon az ablakban vagy az erkélyen is elvégezhető a következő gyakorlat, kb. 15-20 perces időtartamban. (Természetesen nem a legerősebb napsütésnél, illetve fényvédő szerek használata mellett.)

Elcsendesedek, nyugodt állapotba kerülök, és átadom magam a napfénynek…

Engedem, hogy behunyt szemeimet érje a nap…

A nap áthat egészen, lazul a szemhéjam, a szem…

Fokozatosan ellazulnak az izmok, ellazul a bőröm, ellazul az egész testem…

Semmi mást nem teszek, csak átadom magam a gyógyító napfénynek…

6. Relaxációs és vizualizációs módszerek

A nyugalmunk megteremtése, az önmagunkhoz való visszatalálás kiváló módszere a relaxáció, a vizualizáció, a meditáció. Ha túl sok időt töltünk egy huzamban egy adott térben, akkor tudatunk beszűkülhet, úrrá lesz rajta a bezártság érzése, mely szorongásokhoz, önbizalom és teljesítmény- problémákhoz, fokozott érzékenységhez, családi veszekedésekhez vagy éppen az elmagányosodás érzéséhez vezethet. A tartós otthonlétben tehát meg kell támogatnunk tudatunkat, ennek egyik legegyszerűbb formája a természeti képek felidézése, elképzelése relaxált állapotban.

Emellett a lelki egyensúly megtartása céljából olyan fogalmakkal érdemes dolgozni, mint vidámság és életöröm, belső csend és belső nyugalom, tágasság érzés, a tavasz üdesége és frissessége. Bizonyos gyakorlatok lehetőséget adnak arra , hogy a tér érzékelésével játszunk, és tágas tereket képzeljünk magunk elé. Meditációban akár megváltoztathatjuk tudatunkban lakásunk fizikai határait, hogy aztán éber állapotban kevésbé érezzük szorongatónak, nyomasztónak az ottlétet.

Köszönöm, hogy végigolvastad a cikket. Ha relaxációs- vizualizációs online tréningem felől érdeklődsz, írj egy emailt az adrienn.palosi@gmail.com-ra.