Személyes növekedés karanténban 2. NAP: Belső stabilitás, belső nyugalom

Szerző: Adrienn Közzétéve:

Mindennél fontosabb, hogy a változó világban megtanuljunk önmagunkra fókuszálni.

A jelenlegi járványhelyzetben rengeteg (ál)információval találkozunk, és rengeteg hatás ér minket a szeretteinktől, kollégáinktól, a hírportálokról, a közösségi médiából. Fontos, hogy ezeket a hatásokat letisztítsuk magunkról, újra és újra visszatérjünk önmagunkhoz, a benső nyugalmunkhoz. Jó úton járunk, ha azt érezzük, történhet bármi a világban, van bennem egy stabil alap. A benső stabilitás érzése erős támaszt nyújt, így bármilyen helyzetbe kerülök, kész vagyok a cselekvésre, az esetleges problémák megoldására.

Amikor a belső stabilitásunkkal foglalkozunk, akkor a klasszikus önismereti kérdéssel dolgozunk, azaz:

„Ki vagyok én?”

A kérdés természetesen nem arra utal, hogy mutatkozzunk be, meséljünk a munkánkról, hobbinkról stb. Hanem arra keresi a választ, hogy ki vagyok én, mint ember. Amikor ezen gondolkozom, függetlenítem magam minden társadalmi hatástól, és tisztán azt nézem meg, aki vagyok. Mélyebben, érzetek szintjén közeledek magamhoz.

Jó szívvel ajánlom a következő önismereti gyakorlatot.

Találd meg a megfelelő időt és helyet, amikor 20 percig nyugodtan önmagaddal foglalkozhatsz. Kapcsolj ki minden hangforrást a közeledben, a TV-t, FB értesítéseket. Teremts olyan közeget, mintha egy meditációra készülnél, és pihenj meg otthonod csendjében.

Kezdj el csak magadra fókuszálni, és gondolatban fokozatosan távolíts el mindent magadtól. Hagyd, hogy eltávolodjanak tőled a munka gondolatai, a nap eseményei. Eltávolodik tőled minden hír, ami a médiából érkezik, a közösségi médiából érkező posztok, vélemények. Eltávolodnak a jövőről szóló találgatások. Mintha el is felejtenéd, hogy most járványhelyzetben van a világ. Eltávolodnak az aggasztó gondolatok, a hiedelmek. Eltávolodik minden gondolat és érzés, ami a hétköznapokban mostanában erősen meghatároz. A gyakorlat erejéig gondolatban még a barátaidat, szeretteidet is távolabb helyezed magadtól, hogy igazán csak önmagad, a bensőd legyen a fókuszodban. Törekszel arra, hogy megérezd így önmagad. Hogy ki vagy te, ha gondolatban akár csak egy kis időre eltávolodsz a külső hatásoktól. Mit érzel így saját magadból?

Tölts el ebben néhány percet. Ha szokatlan ez a gyakorlat, nem végeztél még ilyet, és nehezen hangolódsz rá, az nem gond, ne bántsd magad miatta. Ez az önismereti feladat azért is próbára tesz, mert magában foglalja a koncentrációt, az önfegyelmet, önkontrollt (a gondolatok és érzések elcsendesítésével kapcsolatban). Idővel, türelemmel és gyakorlással jobban megy majd. Ezzel a gyakorlattal tehát fejlesztjük fókuszáló képességünket, önfegyelmünket, önkontrollunkat, ami azért is fontos, mert a belső stabilitás alapjait adják.

További önismereti kérdések a témában:

„Mit gondolok egyáltalán a stabilitásról?”

„Mi az igazi nyugalom?”

„Voltam- e már valaha igazán nyugodt?”

„Hogyan tudom megőrizni a nyugalmam a hétköznapi élet során?”

Elmélyült belső munkát kívánok!

Pálosi Adrienn, pszichológus