Személyes növekedés karanténban 3. NAP: Bizalom és bizalmatlanság

Szerző: Adrienn Közzétéve:

A bizalom egy lelki beállítódás, amely tapasztalatainkból és gondolkodásunkból fakad. A kettő elválaszthatatlan egymástól, hiszen tapasztalataink formálják gondolatainkat, és gondolatainkkal tudunk hatni tapasztalásainkra.

A tudatos ember az esetleges rossz tapasztalatok ellenére is képes bízni, és bizalmat érezni a világ iránt. Gondolataival átformálja a világhoz való hozzáállását, és kiemeli életét a bizalmatlanságból.

Igazi bizalom csak tudatossággal érhető el. Amikor végig gondolunk egy előttünk álló élethelyzetet, felmérjük, hogy a helyzetben mit fogunk tenni, mire lesz szükségünk. Amikor felmérjük, hogy hogyan tudjuk a problémát megoldani, akkor rájövünk, hogy sok minden van a tarsolyunkban. Hogy az adott élethelyzetben valójában sok mindent tudunk tenni. Ha pedig tudunk tenni, visszatér a bizalmunk magunkba, az életünkbe és más emberek felé is.

A bizalom olyan, mint egy sugallat, amely azt mondja, hogy merd a sötét szobában meggyújtani a fényt.

A bizalom tehát hajtóerő, amely a cselekvéstelenség és a cselekvés között van. Bizalom kell, hogy megkezdjem a cselekedetet, és hogy ezzel változást hozzak létre az életemben.

Elmélkedni való kérdések:

„Miből áll a bizalom?”

„Ha van bennem bizalom, akkor megengedem- e magamnak, hogy átélése további pozitív érzéseket váltson ki belőlem?” Érzem- e a bizalomban rejlő pozitivitást?”

„Mi erősebb bennem? Az élettől való tartás vagy az életigenlés, és ezzel együtt a bizalom?”

„Magamban bízok inkább, vagy bizalmamat kihelyeztem másokba?”

A bizalmatlanságról:

A bizalmatlanság egy része jó, mert éberségre ösztönöz bennünket. De egy adott ponton túl – és ezt a pontot nagyon jól meg kell határoznunk – szorongásokat okoz.

„Meg tudom- e határozni a lehetséges bizalmatlanságomat? Vagy az agyam és tudatom ezt hiszi realitásnak?”

„Lehet- e boldog életet élni bizalmatlanságban?”

„Helyénvaló-e az, hogy magamat kicsinek, gyengének, életképtelennek tartom?”

Köszönöm, hogy végigolvastad az írást, a gondolatébresztő kérdéseket. Ha van olyan észrevételed, amit szívesen megosztanál a leírtakkal kapcsolatban, akkor az Önismereti túrák Facebook oldalán tudsz kommentelni.

Pálosi Adrienn, pszichológus