Személyes növekedés karanténban 4. NAP: Szeretet

Szerző: Adrienn Közzétéve:

A szeretetnek mindannyian más- más fokát ismerjük, és talán egyikünk sem mondaná ugyanazt a szeretet érzéséről. Mégis a szeretet az, ami az életünket igazán jóvá teszi. Összekapcsol bennünket, kellemessé teszi társaságunkat, elnéző a hibákkal szemben, és biztonságot ad.

A szeretet képessége, csak úgy, mint a bizalomé tapasztalatainkból, gondolatainkból, érzelmeinkből fakad. Készségét gyermekkorban tanuljuk, alapjait már az anyaméhen belül.

Miből is indul, honnan fakad? Önmagam elfogadásából és szeretetéből. Szeresd magad, és ez igaz is. De figyelem! Ezt sokan összetévesztették egy torz önimádattal. Az önszeretet nem egyenlő az egoizmussal és énközpontúsággal, nem azt jelenti, hogy magam helyezem előtérbe, hogy mindenhol és mindenáron saját érdekeimet érvényesítem. Hanem arra utal, hogy féltőn, gondoskodón viszonyulok magamhoz. Olyan vagyok, mint saját magam legjobb barátja. Ha kedvességgel fordulok magamhoz, akkor megerősödik bennem a biztonságérzés, hiszen tudom, hogy akármi is történik velem, számíthatok magamra. Nehéz helyzetekben saját magam vigasztalója tudok lenni.

A szeretet abban nyilvánul meg, hogy természetes módon adni szeretnék, segíteni szeretnék a hozzám közelállóknak. Fontos számomra, hogy ők jól érezzék magukat, fontos számomra az örömük, és ehhez tetteimmel, hozzáállásommal magam is szeretnék hozzájárulni. Ha kell, akkor lemondok dolgokról; ha kell, akkor áldozatokat hozok, alkalmazkodok, háttérbe húzódok. Szeretteimnek a legjobbat kívánom, és ahogyan ez kölcsönössé válik, úgy az örömteliség, a bátorítás, a biztatás, a jóindulat, az empátia kezd áramlani közöttünk.

Ha úgy érezzük, hogy elvesztettük a szeretet érzését, és azt felváltotta bennünk a távolságtartás, az elvárások vagy más, akkor dolgoznunk kell azon, hogy újból megtaláljuk magunkban.

Kérdéseink:

„Hogyan tudnám átérezni a szeretet?”

„Képes vagyok- e magam iránt szeretetet érezni különösebb ok nélkül?”

„Ki az a közelemben, aki kiváltja belőlem a szeretetet érzését? Tudtam- e gyűjteni magam köré olyan embereket, akiket szeretni tudok?”

„Ki az a közelemben, akiben sok szeretet van, aki példa lehet számomra a szeretet megélésében, áramoltatásában?”

„Keresem a szeretetet? Igazán foglalkozok vele a mindennapokban?”

„Megengedem- e magamnak, hogy szeressek? Ezzel együtt merek- e sebezhető lenni? Merek- e megnyílni?”

Barátsággal:

Adrienn