A kedvesség fontossága a mindennapokban és a kedvesség világnapján (november 13.)

Szerző: Adrienn Közzétéve:

Jelenleg rendkívül stresszes világban élünk, a koronavírus okozta félelem és pánik befészkelte magát az emberek szívébe. A bizonytalanság érzése megrendíti az embereket, nagyon jellemző most a szorongás, a bánatosság, a mérgelődés, az agresszió, ezek a negatív érzések pedig könnyen konfliktusokat eredményezhetnek. Sajnos nem a segítségnyújtás, az együttérzés és a figyelmesség, hanem a bosszankodás, mások megítélése- megszólása és a veszekedés lett általános. A gazdasági problémák, amik a járvány nyomán jelentkeznek, az éttermek- üzletek bezárása és a kijárási tilalom további nehézségeket jelentenek, úgyhogy napjainkban nagyon nagy szerepe van a kedvességnek.

A kedvesség a szeretet egyik megnyilvánulása. Kifejezem, hogy szeretek valakit, kifejezem, hogy törődök vele, figyelek rá, és fontos nekem. Ezáltal segítek neki érzelmileg, lelkileg, pszichésen stabilizálódni. Ezáltal érzi, hogy fontos valaki számára; érzi, hogy törődik vele valaki. A kedvesség tehát a szeretet egyik megnyilvánulása, és ha képesek vagyunk kedvességre, akkor az azt jelenti, hogy nem vesztettük el a lelkünket és a szeretetünket. Képesek vagyunk arra, hogy kifejezzük, hogy fontosak nekünk mások.

A kedvesség az agressziónak, a kirekesztésnek az ellenszere; egy bensőnkből jövő meleg érzés. Több pozitív értékből adódik össze, hiszen a kedvesség egy apró figyelmesség, de megnyilvánulhat belőle az ötletesség is, illetve a szeretet, a fontosság érzésének a megmutatása. És ezeket a meleg érzéseket nem szabad elveszítenünk. Bármennyit is dolgozunk, bármekkora stresszben is vagyunk. Azon meleg érzések közé tartozik, amelyek éltetik az életünket. Érdemes felfedeznünk a kedvesség erejét, ennek a meleg érzésnek a jótékony hatását, és érdemes megkeresnünk magunkban a többi meleg érzést is: a bizalmat, a belső békességet, az együttérzést, a vigaszt, az összetartozást.

A mai világban hajlamosak vagyunk arra, hogy állandóan csak teljesítményeket mérjünk, állandóan meg akarjunk felelni. A kedvesség nem arról szól, hogy teljesítményben vagyunk, nem arról szól, hogy mit sikerült elérnünk és mit nem. A kedvesség arról szól, hogy élünk, és létezünk, és szerethetőek vagyunk.

A gyermek, aki jó szülők gyermeke, szeretve van függetlenül attól, hogy mit tett vagy mit nem tett. Nincs elvárás. A szeretteinknek éreznie kell, hogy nincsenek komolyabb elvárásaink feléjük, egyszerűen szeretjük őket.

A kedvesség nemcsak mások számára, hanem magunk számára is nagyon fontos, hogy magunk felé is kedvesek legyünk. Ezáltal mentesítjük magunkat a nehézségektől. Amikor kedves vagyok magammal, akkor bensőmben a szeretetre helyezem a fókuszt. A szeretetre kezdek figyelni, és ezt növesztem meg magamban. Ezáltal megnyugszom, és könnyebben visszatalálok a belső egyensúlyomhoz.

A kedvesség nem a legmélyebb meleg érzés, amit szeretteink felé érzünk. De a kedvesség is nagyon jelentős, és kedvesek lehetünk ismeretlen személyek felé is. És ma egy picit meg lehet próbálni ezt is: ismeretlen emberek felé, az utca embere felé, távolabbi ismerőseink felé is legyünk kedvesek. Ha kedvesebbek tudunk lenni tágabb környezetünkkel is, akkor mindenkinek okozunk néhány jó pillanatot, és ezzel egy dominó-elv alapján szeretetet és kedvességet indíthatunk el a világban.

Pálosi Adrienn, pszichológus

Kategória: Cikk