Tudod, hogy mi a friluftsliv?

Szerző: Adrienn Közzétéve:

A friluftsliv („szabad- levegőn- élni”) egy sajátos életmódra utaló norvég kifejezés, ami a rekreációs célból szabadban töltött időre utal.

Egyfajta filozófia, a norvég kultúrában évszázadok óta meglévő koncepció, amely hatalmas elköteleződést és lelkesedést mutat a természetben töltött idő iránt, évszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.

A norvégok kifejezetten természetszerető embereknek tartják magukat. A természetben keresik a kikapcsolódást és az élményeket; és egyenesen imádják az outdoor sporttevékenységeket, pl. a síelést, túrázást, futást, evezést.

Országszerte több mint 500 hüttéjük van, amiket önkéntes munkával tartanak fenn.

Érdekesség, hogy a szülők nagymértékben támogatják a frilufts óvodákat: ezekben az ovikban gyerekek az idő 80%-át a szabadban töltik.

Egy Norvégiába költözött hölgy vallomása alapján még a randizás is frilufts zajlik. A társkereső oldalakon a randihelyszín- és tevékenység választásában mindenkinél a „mindenhol, akárhol, kint a szabadban” preferencia szerepel 🙂 A friluftsliv életmódhoz ráadásul olyan tulajdonságokat társítanak, mint aktivitás, őszinteség és megbízhatóság – ez a közös értékrend megkönnyíti a párkeresést is.

De nemcsak a fizikai tevékenységeket és az ismerkedést viszik ki a szabad ég alá, hanem a megnyugvást, a lelki megtisztulást is ott keresik. Fontosnak tartják a pillanat megélését, a természet szépségének élvezetét, az apró részletekben való elmerülést. Úgy tartják, hogy a természettel való kapcsolódás által felerősödik szervezetünk regenerációs képessége.

Másrészt a családdal, barátokkal együtt átélt outdoor élmények hozzájárulnak boldogságunkhoz, az élettel való elégedettségünkhöz, lelki stabilitásunkhoz.

 „A relaxáció, a csend átélése, a pihenés, a síelés, a közös bogyógyűjtés, a családi túrázás, a szabad ég alatt alvás, a szabad tűzön rotyogó kávé illatának élvezete mind friluftsliv.” Bente Lier, a Norsk Friluftsliv (Norwegian Association for Outdoor Organisations) főtitkára

A jó közérzet eléréséhez szükséges 5 fő tényező mindegyike megélhető a friluftsliv-ban – vallják a norvégok, azaz:

  • kapcsolódás (a természethez, családtagjainkhoz, barátainkhoz, embertársainkhoz)
  • aktív élet (mászás, kirándulás, síelés, biciklizés, stb)
  • figyelemmel lenni (kíváncsiság, a természet szépségeinek észrevétele)
  • tanulni, fejlődni (új sportokat megismerni, ismeretlen ösvényeket felfedezni)
  • adni (segíteni másoknak, védeni a természetet, önkénteskedni)

A szemlélet magában foglalja a természeti értékek tiszteletét és védelmét is.

További infó:

https://www.visitnorway.com/things-to-do/outdoor-activities/friluftsliv/

https://norskfriluftsliv.no/about-norsk-friluftsliv/

Pálosi Adrienn, pszichológus