5 tipp 15-20 km-es körtúrára a Mátrában

Szerző: Adrienn Közzétéve:

Ha szervezett program híján magadnak/barátaidnak/családodnak keresel útvonalat, jó szívvel ajánlom az alábbi mátrai körtúrákat.

A 15-20 km közötti távok mindegyike viszonylag nagy szintkülönbséggel (min. 600 m) bír. Egy felnőtt túracsapat kb. 3,5-6 óra alatt járja be őket edzettségi szinttől, a tempótól, a megállások gyakoriságától függően. Odautazással együtt, a jelenlegi téli rövid nappalok idején tehát egész napos programnak tekinthetjük őket.

A kevéssé ismert: Parádsasvár – Galyatető – Parádsasvár

A Mátra északi oldalát viszonylag keveset járják, kevéssé hirdetik- ismerik, éppen ezért érdemes lehet feltérképezni a környéket.

Táv: 16,86 km

Szintemelkedés: 786 m

Parkolás: a főútról betérve a faluba rögtön meg lehet állni a parkolóban, még a kastélyszálló előtt. Itt találkozik a piros kereszt és a piros sáv túrajelzés.

Útvonal: a piros kereszten indulunk el a faluban, és gyakorlatilag ezen a jelzésen fel is megyünk a Mátra gerincre. A kék bicikliút jelzésen át tudunk térni a kék keresztre, mely bevezet minket Galyatetőre. Galyatetőn megnézhetjük az új kilátót, megállhatunk a Turistacentrumban. Majd az Országos Kék Sávon elindulunk Mátraháza felé. A Mátra- nyergen lekanyarodunk a piros sávra, ami visszavezet minket Parádsasvárra.

Az útvonalról mentett térkép: https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1607610031sn9a

A klasszikus: Mátrafüred – Kékestető – Mátrafüred

A középső Mátrát ismerik leginkább az emberek, a gyöngyösi gyerekek főként a Mátrafüred – Sástó – Mátraháza – Kékestető tengelyen nőttek fel 🙂 Sokféle útvonalat lehet itt végigjárni, a Kis- kő, Kékestető, a Remete- barlang, a Bene- vár miatt nekem ez az egyik kedvencem.

Táv: 15,35 km

Szintemelkedés: 707 m

Parkolás: Mátrafüreden a Béke utcában szokott lenni parkolóhely, illetve a Tornyos Panzió mögött, az útvonal kezdeténél is meg lehet állni autóval.

Útvonal: a zöld és a piros sáv együtt hagyja el ÉK irányban Mátrafüredet. A Csepegő- forrás után a piros sávot követjük. A zöld háromszög jelzésnél érdemes kitérni a Kis- kőhöz, ahonnan Markaz irányába látunk ki a fák közül. Visszatérve a piros sávra eljutunk egészen a kékestetői toronyig. A kék sávon, majd a kék kereszten csorgunk vissza Füredre, út közben megtekinthetjük a Remete- barlangot és a Bene várat.

Az útvonalról mentett térkép: https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1607611791sfi1

Az emlékút: Recskről fel a Mátra gerincre és vissza

Az útvonal az egykori recski munkatábor mellett halad el, túránkat akár egy megemlékezéssel is összeköthetjük.

Táv: 14,86 km

Szintemelkedés: 605 m

Parkolás: ahogyan a térképen is jelöltem, mi Recskről a munkatábor felé vezető autóúton álltunk meg, ahol a jelzések elindulnak, 1-2 autó meg tud állni az út mellett.

Útvonal: a kék kereszt és a sárga sáv egyszerre indul. A recski munkatábor előtt rövid ideig a kék háromszögön haladunk, majd a munkatábor mellett a piros kereszten indulunk tovább. A piros kereszt és piros sáv találkozásánál a sávra váltunk át, és ezen megyünk fel a Domoszlói kapuhoz. Sirok felé (keleti irányban) indulunk el az Országos Kéken, majd a sárga sávon letérünk vissza északnak, Recsk irányába, és végig ezen haladunk az autóig.

Az útvonalról mentett térkép: https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1607610344ymhp

A személyes kedvenc: Szurdokpüspöki – Muzsla – Rédei- Nagy patak völgye – Szurdokpüspöki

A Mátra gerinc nyugati oldala a Muzsláig combos- nehéz, de gyönyörű, igazán megéri ott kirándulni. A Muzslától lefelé kezd aztán vadregényessé válni a terep. A Rédei- Nagy patak völgyében sokszor érzem, hogy „vadaktól sűrű” az erdő, majdnem mindig látok muflonokat, szarvasokat, mintha egy élő vadasparkban járnánk. Imádom 🙂

Táv: 16,58 km

Szintemelkedés: 772 m

Parkolás: a Hanák Kolos Emlékháznál lehet megállni autóval, amit a Béke utcáról közelíthetünk meg.

Útvonal: a pincesoron át (piros sáv) lépünk ki a faluból, és egészen sokáig követjük ezt a jelzést a Muzsláig. Onnan a zöld háromszögön csorgunk le a Rédei- Nagy patak völgyébe, amikor elfogy a háromszög, a zöld sávon haladunk tovább délnyugat irányba, a patak lefolyását követve. A patakmedret elhagyva továbbra is a zöld sávon haladunk. A jelzés belefut abba a piros sávba, amin elindultunk, ezt követve térünk vissza a faluba.

Az útvonalról mentett térkép: https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1607611122zovg

A sokrétű: Mátrakeresztes – Óvár – Ágasvár – Mátraszentistván – Mátraszentimre – Fallóskút – Csörgő- szurdok – Mátrakeresztes

Itt aztán van minden, főleg szintemelkedés 🙂 Emellett jó időben Ágasvárról látkép a Tátrára, Mátra gerinc, kis mátrai falvak, sípálya keresztezés, Mária- emlékhely Fallóskúton, szurdok, mászópálya Kereszteshez közel. Csak győzzük! 🙂

Táv: 19,34 km

Szintemelkedés: 842 m

Parkolás: Mátrakeresztesen a Fakanalas Vendéglő mellett.

Útvonal: Mátrakeresztesről a piros sávon, majd a zöld ponton keresztül haladunk végig az Óváron. A zöld sávon közelítjük meg az Ágasvári Th-at, és onnan ne hagyjuk ki Ágasvárat a kék háromszögön. Kicsit haladunk még a háromszögön, majd a OKT-n át térünk be Mátraszentistvánba. A zöld sávon térünk be Mátraszentimrére, onnan pedig a kék ponton megyünk át Fallóskútra. A zöld sávon a Csörgő- patak felé vesszük az irányt, megéri meglátogatni a szurdokot is. Aztán a piros kereszten és a piros sávon térünk vissza Mátrakeresztesre.

Az útvonalról mentett térkép: https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1607612339k7ta